Saturday, February 15, 2014

ARTEMIA

Artemia merupakan genus krustasia akuatik yang dikenali sebagai air garam udang. Artemia , satu-satunya genus dalam Artemiidae keluarga, yang berubah hanyalah luaran sejak tempoh Triassic itu. Rekod sejarah kewujudan Artemia bermula sejak 982 daripada Urmia Lake , Iran, walaupun rekod jelas yang pertama adalah laporan dan lukisan yang dibuat oleh Schlosser tahun 1756 haiwan dari Lymington , England. Populasi Artemia didapati di seluruh dunia dalam tasik air masin di pedalaman , tetapi tidak dalam lautan. Artemia dapat mengelakkan bersekedudukan dengan kebanyakan jenis pemangsa, seperti ikan, oleh keupayaan untuk hidup di perairan kemasinan yang sangat tinggi .Keupayaan Artemia untuk menghasilkan telur yang tidak aktif , yang dikenali sebagai sista, telah membawa kepada banyak menggunakan Artemia dalam akuakultur. Sista boleh disimpan untuk tempoh yang panjang dan menetas pada permintaan untuk menyediakan satu bentuk mudah makanan hidup untuk ikan larva dan crustaceans.Nauplii daripada Artemia air garam udang merupakan bahan makanan yang paling banyak digunakan, dan lebih 2000 tan sista Artemia kering dipasarkan di seluruh dunia setiap tahun. Di samping itu, daya tahan Artemia menjadikan mereka haiwan yang sesuai untuk menjalankan ujian ketoksikan biologi dan ia kini merupakan salah satu organisma standard untuk menguji ketoksikan chemicals.baka daripada Artemia dijual sebagai hadiah sesuatu yang baru di bawah nama pemasaran Sea- Monkeys .Jadi artemia memang makanan kesukaan makanan anak ikan laga yang cukup digemari

0 comments:

Post a Comment